Summering av SM veckan

Här kommer ett referat av SM veckan sett ur coach Jonas ringhörna innehållandes både spända nerver och muskler. Väl kämpat Pia, Emma, Oliver och Joakim som representerade klubben!

För Falkenberg började SM redan på torsdag morgon då Pia skulle tävla i den första gruppen i viktklass -63. Stor nervositet under uppvärmningen iom att detta var hennes första mästerskap så vikten i första knäböj på 120kg kom upp lätt. Och nervositeten lade sig vilket gjorde att mycket av energin rann av så nästa knäböj blev inte alls bra, för djup vilket gjorde vikten väldigt tung att få upp från bottenläget. Så vi fick nöja oss med 120kg i knäböjen. Innan bänkpressen var Pia besviken på sina bommar i knäböjen, det såg inte så bra ut. Men starten på 60kg och sen ett jättebra andralyft på 62.5 gjorde gott. Bom på 67.5kg men det var inte långt ifrån att det hade gått också. Kvar var nu marklyften. Gjorde ett lätt lyft på 130kg, ökade ganska mycket till 137.5kg vilket också kom bra. Till sista hade fanns det en möjlighet att dra 145kg för en fjärdeplats i gruppen, men det gick inte. Med slutresultatet 320kg blev hon 5a i gruppen och sen 12a efter att den andra gruppen hade lyft klart. Det blev en hel del TV-tid och hon blev även intervjuad efteråt. Även en del snack med vinnaren och tv-kändisen Jenny Adolfsson fick Pia med i sitt tävlande.

På lördag morgon, redan kl 8 var det dags för Emma i klass -84, vilket innebar tidig invägning redan kl 6 och väldigt tidig avgång från falkenberg. Nervositeten var såklart stor även här med sitt första mästerskap tävlande som senior fast hon fortfarande är junior.

Uppvärmningen gick som tänkt och vikterna i knäböj var inga problem, vilka hon fick med sig en fin stege upp till 140kg. I bänkpressen sattes ett svenskt rekord på 95.5 i andra försöket vilket kom bra, även om hon tyckte det tog lång tid att få startsignal och avlyftet kom för långt fram. I tredje omgången bänkpress så tog en konkurrent 96kg och Emmas försök till höjning till ny rekordvikt 98kg gick inte. Men 140+95.5 fanns med till slutstriden i marklyftet.

Tyvärr blev det en juryändring på andra marklyftet på 185kg vilket skulle ha varit svenskt rekord, pga de tyckte inte lyftet var tillräckligt utsträckt. Iom detta hamnade vi i ett lite bekymmersamt läge att bestämma tredjevikten. Möjligheten fanns att dra 200kg för att nå guld, men en bom på 200kg skulle då också innebära en fjärdeplats. Så en snabb ändring fick bli att dra om 185kg för att ta andraplatsen. Lyftet kom nu lätt och godkänt 2-1. Sammanlagt 420.5 och andraplats. Rekord blev registrerat i alla momenten och totalt för junior samt senior för marklyftet.

Näst på tur var enbart bänkpress på söndagen där Oliver och Jocke ställde upp. Oliver började direkt på morgonen, som hårt nedbantad till klass -83. Inga krusiduller, gick på 170-175-177.5kg Vilket gav en silverpeng. En klockren lyftning trots förhållandena med tidig morgon. Möjligen hade ett försök på 178.5 för rekord varit aktuell men konkurrensen var hård från guldvinnaren så antagligen hade inte det viktvalet gjort något med placering eller rekordet som hade blivit plockat direkt på 179kg.

Sista lyftaren ut var vår gamla stabile lyftare Jocke Hallberg i klass -105, som med sina brottararmar antagligen hade tävlingens längsta lyftväg. Inte helt förberedd på tävlingen så fick han nöja sig med 160kg denna gång. Två försök på 165kg men fick inte till utlåsningen på högra sidan.